onsdag 14 november 2012

Hungerspelen - Suzanne Collins

Flicka offrar sig för sin syster inför Hungerspelen


Distrikt 12. När Primrose Everdeen,14, blir uppropad till att delta i den 74:e upplagan av Hungerspelen i direktsändning hände det som ingen trodde någonsin skulle hända. Katniss Everdeen,17, som är syster till Primrose anmälde sig som frivillig spelare. Tillsammans med Peeta Mellark, en bagarpojke från Sömmen, skickas Katniss till huvudstaden för att tränas,stylas om och sedan skickas in på arenan med 22 andra deltagare. Bara en kommer ut.


Allt börjar i Distrikt 12. Alla gör sig klara inför besöket från huvudstaden som alla varje år fruktar för. Flickor och pojkar i åldern tolv till tjugo klär upp sig fint i sina slåtterkläder, badar samt borstar håret. Saker man inte brukar göra i Distrikt 12. Saker man inte har råd eller tid med att göra. Klockan två samlas alla på torget som ligger i mitten av distriktet. Torget är egentligen för litet för alla 8000 invånarna men alla lyckas tränga ihop sig. Regeringen har ställt upp en stor scen i mitten av torget samt många stora tv skärmar så ingen ska missa vad som händer. Det är obligatoriskt att vara på torget och dom som inte kommer kastas i fängelset. Alla ungdomar sorteras i grupper: Pojkar,flickor samt efter ålder. Borgmästaren för Distrikt 12 inleder det hela med att berätta om Panem, landet som reste sig ur askan av det som en gång kallades Nordamerika. Han fortsätter prata om katastroferna, stormarna, torrperioderna och andra klimatproblem som format landet vi har idag. Ingen verkar lyssna så han avbryter sig själv och ger ordet till Effie Trinket, kvinnan från huvudstaden med en märklig klädstil och en stor rosa peruk som verkar sitta på sned, som ska dra namnlapparna. Hon läser upp ett brev från huvudstaden men fattar sig kort och innan hon drar den första lappen säger hon,med sin snobbiga huvudstadsdialekt, ramsan som alla från huvudstaden säger inför Hungerspelen: ”Glatt Hungerspel! Och må oddsen ALLTID vara er gynnsamma!”. Effie går fram till skålen med namnlappar. Tusentals flickors namn finns i skålen men bara en blir utvald. Primrose Everdeen. 

Den lilla flickan från distriktets fattigaste del Sömmen som är trevlig mot allt och alla. Ingen tycker något ont om henne. Det är hon som blir den utvalda. När Primrose sakta går mot scen hör man ett hjärtskärande skrik från publiken. Skriket kommer från Katniss. Hon börjar springa fram till sin syster som stannat framför den lilla trätrappan. Systern behöver inte tränga sig igenom alla ungdomar, dom har särat på sig och gjort plats för henne. När hon kommer fram ställer sig vakterna i vägen men hon lyckas slita sig loss och skriker sedan det ingen trodde skulle någonsin skulle sägas.

”Jag anmäler mig som frivillig!” Inte ett ljud hörs. Sedan kommer ett skrik följt av tårar från den lilla systern. Primrose försöker ta sig fram till sin syster men vakterna hindrar henne. Ur folkmassan kommer en lång, muskulös kille och bär bort den lilla sprattlande flickan. Han berättar senare att han är familjens vän Gale. Katniss rätar på ryggen och går upp på scen där en över exalterad Effie står och väntar. Hon kramar om Katniss som inte kramar tillbaka och alla såg nog hur obekväm hon var. ”En stor applåd för våran första frivilliga deltagare, Katniss Everdeen!” säger Effie med sin gälla röst. Ingen applåderar. Istället inträffar ännu en oväntad sak. En efter en för alla tre fingrar mot munnen och sedan håller dom upp dom mot himlen. Det är en gest som görs vid begravningar här i Distrikt 12 för att ta farväl av den avlidna. Det är dödstyst. Inte ens Effie kommer med nån kommentar, hon står bara med hakan i backen. Efter tio tysta sekunder går hon fram till skålen med pojkarnas namn. Hela publiken håller andan samtidigt som hon kvickt drar upp en lapp. Hon trippar fram på sina höga rosa klackar till mikrofonen, knackar på den med pekfingret för att se att den är på och sen harklar hon sig högt. ”Peeta Mellark”.

Peeta Mellark. Bagarpojken från Sömmen som ingen lägger speciellt märke till. Han går sakta mot scenen i hopp om att någon av hans fyra bröder ska ta hans plats, men ingen gör något. Föräldrarna till den dödsdömda pojken börjar inte ens gråta. Alla vet om att hans föräldrar är elaka mot honom så därför bryr dom sig inte. När han kommer upp tvingar Effie dom att hälsa på varann, trots att det syns tydligt att ingen av dom är bekväm med det. Kanske beror det på att det inte är något roligt ställe att träffa nya människor. Deltagarna förs bakom scenen och in i ett rum där dom ska få träffa sina anhöriga en sista gång innan dom förs till träningslägret. Dom får endast två minuter med varje familjemedlem. Jag är sist in och får 1 minut för en intervju. Intervjun börjar med att jag frågar Katniss hur hon tänkte. ”Jag vill inte att min syster ska dö på arenan, hon hade inte klarat sig i tio sekunder.” Kort och enkelt. Jag frågade hur det vart med mat, för utan mat skulle hennes familj dö och det är Katniss som fixar maten i familjen. Det är väldigt dåligt med mat i Distrikt 12 och en fin middag består av soppa på ekorre och om man har tur även en liten brödbit. Alla vet att Katniss och hennes kompis Gale tjuvjagar utanför stängslet men ingen vill tjalla då deras mat ofta består av deras fångst. ”Peetas pappa har lovat att ge henne en brödbit varannan dag och hon har en get som kan ge henne ost och mjölk”. Till sist frågar jag hur hon tror att hennes chanser ser ut inne på arenan. Jag ser tårarna komma i hennes ögon så jag tackar för mig och lämnar rummet.


Thea Axelsson 

14 November 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar