onsdag 24 april 2013

Emanuel 5 Hobbyfrälsaren


Emanuel5 Hobbyfrälsaren

Den bok jag har läst är alltså Emanuel5 Hobbyfrälsaren, den är skriven av Sören Olsson och Anders Jacobsson. Bokens genre är komedi och kärlek, på grund av att den handlar om Emanuel när han skaffar tjejer men sedan inser han att det bara finns en av dom alla tjejer han träffar och blir ihop med, han inser tillslut att han inte kan hålla på att leka med alla tjejernas känslor utan att han måste besluta sig för en tjej som han verkligen gillar och har förtroende för. Men senare i boken så ser han att känslorna kommer att stiga över till just en tjej som är ihop med en annan, Emanuels ”ex”. Emanuels alla vänner försöker att stötta honom. 

Några karaktärer i boken är ju huvudkaraktären Emanuel är ju det som allting kretsar och cirklar runt som karaktär också blir mer och mer realistisk in i boken, sedan har vi Helena som är Emanuels ex hon är ganska blyg och vill gärna inte prata så mycket men hon är även en kill-magnet, hon blir mer och mer självsäker och följer sina känslor som också kanske leder till Emanuel. Vi har också Emanuels alla vänner som vi inte får namn på förutom hans bästa vän Carl, han är en väldigt hetsig och galen karaktär i boken, han vill att han och Emanuel ska gå på fester som blir bara vildare när Carl är med, men även han blir mer mogen senare när han också inser att han här känslor för en tjej som Emanuel redan har haft Lina heter hon. Hon är inte alls lik Carl i sättet men dom finner ändå kärleken i slutet. Emanuel är dock skeptisk emot det här förhållandet för att han och Linas relation inte är den bästa, och han tror att det kan förstöra vänskapen med Carl.

Boken utspelar sig i ett vanligt tonårsliv som kanske är lite mer avancerat i den här boken så kallat över dramatiskt och lite överdriven, men det är ändå kul att följa deras liv dag för dag och se hur tiden i boken utvecklas. Det utspelar mest sig på Emanuels skola som boken beskriver som tråkig och ganska sliten den skulle behövas renoveras och kanske målas om, den andra platsen som det brukar utspela sig i är hemma hos Emanuel, det är en halvgrå lägenhet utanför Stockholm där Emanuel bor med sin pappa som dyker några gånger i boken. Själva boken utspelar sig i modern tid, för att i boken sägs det att Emanuel fyller år och då var det hans födelsedag år 2007 och han får då en ny dator i födelsedagspresent 

Boken har ett tema som är tonårsproblem och relationer, . Hela boken är baserad på just dessa två teman. Sensmoralen eller budskapet med den här boken är att man ska hålla fast i vad man har och att inte ge bort det värdefulla, som Emanuel gör i samband som han gör slut med Helena som han senare ångrar och vill få tillbaka henne när hon redan har en kille. Den kärleken som Emanuel har för Helena kommer alltid att finnas där men mer eller mindre komma tillbaka hårt, och vilja att du ska ta väl hand om den. 

Om det är någon bok som liknar en här boken så är det Bert-Böckerna för att alla dom är skrivna av samma författare och har ungefär samma tema och genre, dock är den här boken mer realistisk jämfört med Bert-Böckerna för att Bert han får tjejerna utan att behöva kämpa, så är det inte i Emanuel men dom är fortfarande väldigt lika, om du gillar Bert så kommer du att gilla den här också. Snarare om jag skulle tro vad som kommer att hända sen är nog att Emanuel kommer att bli äldre och mer ansvarsfull, kanske flytta hemifrån skaffar ett jobb eller något liknande för att i varenda kapitel i boken så blir han mer och mer mogen och tar mer ansvar och inte utsätter andra för onödiga risker. 

Jag skulle rekommendera den här boken för dom som vill läsa om tonårsliv och kärlek den här boken passar väldigt bra in på den här kategorierna, som sagt. Även dom som gillar Bert kommer nog att gilla denna.
/Alexander 8c


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar